"Мир, любов и просперитет за нашия любим град Бургас", обяви композиторът Стефан Диомов, който заедно с олимпийската шампионка Стефани Кирякова бяха поканени от кмета Димитър Николов, за да асистират при включването на светлините на новогодишната елха и коледната украса по улиците в Бургас навръх Никулден. Въпреки дъжда централният площад "Тройката" бе изпълнен с публика и Стефани Кирякова поздрави събралото за празника на града множество. След групово обратно отброяване светлините на елхата бяха включени точно в 18:00 ч., придружени с празнична заря. Събитието традиционно се провежда по време на големия никулденски концерт, в който прозвучаха песни като "Бургаски вечери", "Ах, морето“, „Здравей, как си, приятелю?“, „Имало в Бургас“, „Момчето, което говори с морето“, „Непознати улици“. Водещ тази година беше Стефан Илчев, а сред участниците бяха Мария Мутафчиева, Димитър Атанасов, Гергана Великова, Вокален ансамбъл „Фортисимо“, Дует „Бургас“, Вокално трио Déjà vu, както и групите „Горещ пясък“, FOUR и „Силует“.Тази година стилизираното дърво е високо 18 метра и е окичено с 9000 лампички, които светят в различни цветове. Всяка една от тях може да бъде управлявана самостоятелно и по този начин елхата ще сменя своето излъчване непрекъснато.
От Община Бургас обявиха, че всяка вечер по време на празничния месец декември коледната елха ще е в центъра на светлинно шоу, което съчетава музика и светлинни ефекти. С помощта на автоматичното управление на всяка от лампичките елхата ще се превръща в светещ екран, върху който ще оживяват различни картини. Подобна арт коледна инсталация се прави за първи път в България, обясняват авторите на проекта.
Освен новата визия на елхата, тази година по-различна е и коледната украса по главните улици и пешеходните зони на Бургас. Стълбовете по ул. „Александровска“ са окичени със светещи венци, гирляндите светят в различни нюанси на бялото, а Компасът се огрява от разноцветни лампички.