Австрийски електронни медии публикуват информацията на австрийската осведомителна агенция (АПА) за днешната демонстрация срещу ветото на Австрия за разширяване на Шенгенското пространство. Демонстрацията, организирана от представители на австрийската партия НЕОС, се състоя в навечерието на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, като за участие бяха поканени политици от България и Румъния, се казва в информацията.
„Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (от Австрийската народна партия) вреди както на Австрия, така и на ЕС с ветото си срещу присъединяването на двете страни от ЕС към Шенгенското пространство без граници“, заяви Хелмут Брандщетер, говорител по външната политика на НЕОС и депутат от партията в парламента, по време на протестната акция.
Заедно с либералните евродепутати Илхан Кючюк от България и Влад Ботош от Румъния, представителите на НЕОС призоваха Карнер и федералното правителство незабавно да отменят "безсмисленото вето". Брандщетер заяви, че блокирането на разширяването на Шенгенското пространство нанася политически вреди на Австрия, тъй като все повече я изолира в рамките на ЕС както в икономически, така и в човешки план. Австрийските компании в двете страни се оплакват от проблеми и "ветото вреди и на нас в Австрия", каза той. 
България и Румъния вече са изпълнили всички необходими критерии за присъединяване към Шенгенското пространство от 2011 г., така че няма причина да го блокират, цитира АПА българския евродепутат Илхан Кючук. Той предупреди, че заради блокадата антиевропейските сили в двете страни нарастват с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент. "Сега е моментът да се действа, догодина ще бъде твърде късно", продължава информацията с думите на Кючук.
Миграционният маршрут не е през Румъния и България, поради което страната му не разбира предисторията на австрийското вето, заяви румънският евродепутат Влад Ботош. Напротив: "Европа и Австрия са по-силни с Румъния и България в Шенгенското пространство".
На срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел утре планираното включване на България и Румъния в Шенгенското пространство отново ще бъде на дневен ред. Ново гласуване по този въпрос обаче няма да има, тъй като Австрия и Нидерландия продължават да блокират разширяването на Шенгенското пространство. Преди година двете държави наложиха вето на гласуването на министрите на вътрешните работи. Федералното правителство обоснова ветото с това, че Шенгенската система не работи с оглед на големия брой незаконни преминавания на границите.