Изключителен филм за един изключителен човек и тъжната му съдба след „девети“, написа във Фейсбук общинският съветник Вили Лилков за филма „Отскубнати до корен“, който разказва за световноизвестния учен професор Димитър Атанасов. Филмът е представен в рубриката Документални и анимационни понеделници кино „Влайкова“. 
Портретът му е окачен във Факултета по земеделие на Университета „Уисконсин-Медисън“, но в създадения от него Агрономически факултет в София няма да го видите, посочва в публикацията си Лилков. Общинският съветник припомня, че проф. Атанасов издейства от фондация „Рокфелер“ средства за изграждането на факултета, написва първите учебници по фитопатология и приема първите специализанти от Балканите. 
„Основава Института за защита на растенията; като министър на земеделието в кабинета на Георги Кьосеиванов създава първия в България Закон за защита на природата и дава на Витоша статута „Национален парк“. Внедрява в България холандския сорт картофи „Бинте“, създавайки поминък на населението в Самоковско“, отбелязва Вили Лилков. 
„След 9.09.1944 г. е обвинен в „шпионаж“ в полза на САЩ и е арестуван и изселен, а семейството му е натикано в графата „бивши хора“. Експерименталната му градина в село Мрамор е ликвидирана, дърветата са изкоренени, и е оставена от ТКЗС-то да буреняса „за назидание“. Като растенията, и професор Атанасов е стъпкан и забравен. Изключителен филм за един изключителен човек и тъжната му съдба след „девети“!“, се казва в публикацията.