Няколко малки княжества от Персийския залив поемат преди 52 години - в края на 1971 г., своя общ път със създаването на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Днес те са една от силните страни в региона.
ОАЕ са създадени като независима държава със столица Абу Даби от шест емирства - Абу Даби, Дубай, Фуджайра, Аджман, Ум ел Кайван и Шарджа на 2 декември 1971 г. На 11 февруари 1972 г. към тях се присъединява и емирство Рас ел Хайма. Обединението, случило се на 2 декември е важна стъпка, след като ден по-рано емирствата са получили своята независимост от Великобритания.
БТА съобщава в своите бюлетини “Международна информация” както за обеднинеието, така и за преговорите по независимостта на княжествата случвали се продължение на няколко години от 1968 г. до 1971 г.: 
Нова арабска държава
Бейрут, 2 декември 1971 г. /БТА/ Днес в Дубай бе прокламирано създаването на нова независима арабска държава - Федерация на арабските шейхства от Персийския залив. Официалното ѝ название е Федерация на обединените арабски шейхства. Тя включва шест от седемте шейхства. Това са Абу Даби, Дубай, Фуджейра, Шарджа, Аджман и Ум Ел Кайван. Решение за формирането на новата държава бе взето на 18 юли т. г. в Дубай.
Шейхството Рас ел Хайма не влиза във Федерацията. Две други държави от този район също не се присъединиха. Това са Бахрейн и Катар, които обявиха своята независимост в началото на годината.За президент на Федерацията е избран шейхът на Абу Даби Зайед бин Султан ал Нахаян, владетелят на Дубай шейх Рашид бин Саид ал Мактум - за вицепрезидент, престолонаследникът на Дубай шейх Мактум бин Рашид - за министър-председател на федералния кабинет.
Агенция МЕНА съобщи, че непосредствено след церемонията, придружена с 21 топовни салюта в чест на новата държава, Федерацията е подписала нов договор с Лондон, който ще замени отделните договори между шейхствата и бившата колониална метрополия. Великобритания трябва да изтегли до края на годината своите войски от този район.
***
Лондон, 2 декември 1971 г. /БТА/ Държавният министър на Абу Даби - Аднан Пашахи е отпътувал днес за Ню Йорк, за да подаде молба до ООН за приемането на новообразуваната Федерация на арабските шейхства за редовен член на световната организация. Очаква се, че в събота министърът на информацията на Абу Даби Ахмед Бин Хамед ще отпътува за Кайро, за да подаде молба за членство на новата Федерация в Арабската лига.
***
Лондон, 2 декември 1971 г. /БТА/ Британското министерство на външните работи е назначило Чарлз Тредуел за първи посланик на Великобритания в обявената днес Федерация на шест арабски шейхства от района на Персийския залив. Английската кралица Елизабет, министър-председателят Едуард Хийт и министърът на външните работи Алек Дъглас-Хюм са изпратили приветствени послания до първия президент на новообразуваната Федерация – шейх Зеид бин Султан ал Нахаян.
Независимият път на шейхствата започва в напрегната обстановка, в последния ден на ноември 1971 г. съседен Иран окупира три малки островчета в Персийския залив Томбе Кучек, Томбе Бозорг и Абу Муса, които се приемат за част от териториите на две от княжествата - Шарджа и Рас ел Хайма. Така на 2 декември обединението е съпроводено с протести, съобщава БТА в бюлетина “Международна информация”:
Остри протести срещу окупацията на островите в Персийския залив от Иран
Кайро, 2 декември 1971 г. /БТА/ Все повече арабски страни се присъединяват към протеста на иракското правителство срещу извършената във вторник окупация на островите в Персийския залив Томбе Кучек, Томбе Бозорг и Абу Муса от иранските въоръжени сили.Правителството на арабската република Египет призова снощи Иран да изтегли войските си от окупираните острови… 
Обстановката в Персийския залив продължава да бъде тревожна. Разрушители и миноносци на иранските въоръжени сили кръстосват във водите около незаконно завзетите острови. Снощи бе ранен от атентатор Сакр бин Мохамед, заместник на емира на княжество Шарджа. Тези събития ще помрачат започналите днес в княжество Абу Даби тържества по случай обявяването шестчленната Федерация на арабските княжества в района на персийския залив: Абу Даби, Дубай, Шарджа, Аджман, Фуджайра и Ум ел Кайван.
***
След инцидента в Персийския залив
Лондон, 2 декември 1971 г. /БТА/ Извършената преди два дни окупация на три островчета в Персийския залив от иранско десантно поделение е предмет на многобройни коментари в печата и източник на напрежение, което се чувства в целия арабски изток. Днес в Абу Даби бе съобщено, че след като окупирали острова, иранските военно-въздушни сили разрушили до основи единственото училище  на о. Абу Муса - най-големият от трите окупирани острова /останалите два са почти безлюдни/. Иранската армия разрушила училището, обстрелвайки го от хеликоптери няколко часа само след десанта на иранските морски пехотинци.
Днес в шейхство Абу Даби имало масови демонстрации против извършената от Иран окупация. Съобщава се дори за отделни изстъпления - групи манифестанти, нападнали магазини или други предприятия, собственост на иранци, разрушили ги, разграбили стоки и други ценни предмети. Полицията забранила манифестациите, както и струпването на населението по обществени места и частни заведения...
***
Лондон, 3 декември 1971 г. /БТА/ Снощи владетелят на шейхство Шарджа Халид бин Мохамед ал Касими даде пресконференция по повод обявяването на Федерацията на обединените арабски шейхства. Той заяви, че окупираният от Иран остров Абу Муса е част от шейхство Шарджа и "не принадлежи на никой друг".
***
Заседание на Съвета на Арабската лига 
Кайро, 6 декември 1971 г. /Кор. на БТА/ Днес в египетската столица се състоя спешно заседание на Съвета на Арабската лига, на което бе обсъдено окупирането на трите острова в района на персийския залив. Тези острови имат голямо стратегическо значение - този, който ги владее, може напълно да контролира Ормузкия пролив, т.е. входа в Персийския залив, през който се превозва половината от целия петрол, доставен на световния пазар.
Делегацията на Рас ал Хайма съобщила, че владетелят на шейхството шейх Ал Касими изпратил молба за присъединяване на неговата страна към новообразуваната Федерация на арабските шейхства от Персийския залив... Ако молбата му бъде удовлетворена, новата Федерация ще обхваща и седемте шейхства, разположени в района на Персийския залив, които получиха миналата седмица своята независимост от Великобритания.
Освен това Съветът на Арабската лига удовлетворил молбата на новообразуваната Федерация на обединените арабски шейхства да бъде приета за член на Арабската лига.
***
Париж, 8 декември 1971 г. /Ройтер/ Иранският министър на външните работи д-р Абас Али Халатбари заяви в публикувано днес интервю, че неговата страна няма да се съгласи с предложението на Великобритания за даване на суверинитет на трите острова в Персийския залив, окупирани от Иран.“Това не е приемливо за Иран”, заяви той в интервю, публикувано в независимия вестник “Комба”…
В навечерието на 50-годишнината от създаването си, ОАЕ са един от силните “играчи” в региона. В своята емисия “Международна информация” БТА пише:
Тази година ОАЕ се озоваха в светлината на прожекторите, привличайки по-голямо внимание от своя по-голям и по-богат съсед Саудитска Арабия 
Аман, 29 декември 2020 г. /ДПА/ОАЕ може да се похвали, че ще завърши 2020 г. с по-добри перспективи от много други страни.Те пуснаха в експлоатация атомна електроцентрала и изпратиха космическа сонда на Марс и станаха първата арабска държава с такива постижения. Освен това емирствата заявиха, че имат едни от най-високите темпове на тестване за коронавирус на глава от населението.Но най-важен беше ходът с нормализирането на отношенията с Израел, който постави ОАЕ в светлината на прожекторите като изгряваща сила.Но анализатори припомнят, че влиянието на емирствата в Близкия изток и отвъд него е било видимо и през последните десетина години, а подготовката за това е започнала много по-рано. В немалка степен това се дължи и на отношенията им със Саудитска Арабия……Догодина ОАЕ ще честват 50 години от създаването си. Страната заяви, че възнамерява да отбележи Златния юбилей с поглед към следващите 50.Емирствата ще се борят и за ротационните места за непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН за мандата 2022 - 2023 г.Това "потвърждава, че те са изключително амбициозни и влиятелни. Те искат да повишат международното си реноме, затова можем да очакваме доста голяма активност от тяхна страна в хода на подготовката, за да убедят отделните страни да подкрепят кандидатурата им", каза Чинция Бианко от Европейския съвет за международни отношения.