Българският президент Румен Радев ще представи днес национално изказване на Срещата на върха за климатично действие, която се провежда от вчера в Дубай в рамките на КОП28. Държавни и правителствени ръководители на 137 страни участват в срещата по покана на президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. 
Президентът Румен Радев се очаква да подпише и Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Той ще стори това заедно с президента на Полша Анджей Дуда, обяви Радев при откриването на първия български павилион на КОП28 вчера. България и Полша ще се присъединят към САЩ и още над десет страни към Декларацията на среща на най-високо ниво в рамките на КОП28. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 - 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5 градуса по Целзий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На откриването на българския павилион на КОП28 на 1 декември президентът Радев подчерта, че е нужно да бъдем внимателни и да мислим как да се постигнат целите на зеления преход и зелената мечта за бъдещето ни. Нуждаем се от автономни енергийни доставки, нови технологии, но трябва да внимаваме как ще организираме преходния период, добави президентът и посочи ограниченията пред използването на възобновяемите енергийни източници – времето, нуждата от значително финансиране и нуждата от надеждни технологии за съхранение на енергията от тези източници.
Доволен съм, че светът осъзнава, че в следващите десетилетия ядрената енергия ще е стълб на зеления преход, каза президентът Радев.
Делегати от близо 200 страни обсъждат в Дубай намаляване на вредните емисии в атмосферата, постепенно оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на средства от богатите за бедните страни, за да го постигнат, както и за компенсиране на щетите от измененията на климата и др. теми за противодействие на климатичните изменения. Конференцията ще продължи до 12 декември.
Президентът Радев проведе двустранни разговори с краля на Йордания Абдула Втори и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на КОП28 и бе домакин на полския президент Анджей Дуда, на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович и на заместник-секретаря в министерството на енергетиката на САЩ Брад Крабтри при откриването на българския павилион. Работното посещение на българския държавен глава в ОАЕ е предвидено да приключи днес.