Няма съпоставка между театъра в Германия и в България. Ние сме в застой. Това каза в интервю за БГНЕС актьорът Димитър Баненкин, който след повече от 20 години в Германия се върна в България, за да играе в театъра.

Актьорът ще влезе в ролята на Джери в постановката "Измяна" по Пинтър на сцената на Сатиричния театър утре. Гостува трупата на Варненския драматичен театър, а продуцент е "Артишок".

"Тук има много добри режисьори и постановки. През последните две години гледах много добри постановки, за да се насладя на това, което са направили колегите и много лоши, за да видя това, което не бива да правя. Гледах едно интервю на Ивайло Христов, от което ми стана много болно. За изкуството в България няма пари. Не може Народният театър да няма пари. Това е лицето на България. Не може в него да има премиера с маркирани декори. Няма как просто. В това е проблемът според мен. Не може на артистите да им се дават на снимачен ден по 200-250 лв. и те да се съгласяват с това. Тогава идва деморализацията. Ако актьорът започне да преговаря за цената си, продуцентът знае, че има още 50 човека, които веднага ще приемат на тази цена. И това е много жалко, защото актьорът не може да си позволи нито агент, нито мениджър. Нищо не може да си позволи. Ако взимах на снимачен ден нормалните 10 000 лв., мога да си позволя агент, който да ми осигурява в годината от две до три участия в добри филми. Така няма да имам нужда да ходя да преговарям, да водя безсмислени разговори с умни продуценти. Те гледат в джоба си. Познавам много малко продуценти, които наистина мислят за актьорите. Жалкото е, че точно тези хора, които би трябвало да те подкрепят, би трябвало да знаят, че от теб зависи това, в което те си влагат парите, искат да те прецакат", смята Баненкин.

Именно заради това той не обича да сравнява Германия с България. "Няма никакви пунктове за сравнение. Питали са ме говорят ли в Германия за България. Никой не говори, освен ако не стане дума за ромите. Виждал съм за съжаление по новините в Мюнхен банда от 30 човека, която живеела в 60 квадрата жилище и обирала банкови автомати. Германците не казват роми, казват българи. Гледам ги и виждам, че те са си роми. Те са отишли специално да крадат. И тогава ти става мъчно. Ние сме, както казват немците, "края на чинията". Тях ги интересува Гърция, защото там вкарват много пари, интересува ги Русия, Америка, Франция, вътрешните новини. Кои сме ние? Това е много нечестно да се каже, защото аз съм българин и много ми се иска България да излезе от цялата тази ситуация. След две години престой тук аз се отдръпнах. Вече не знам как да приемам нещата. Щастлив съм от това, че работя, щастлив съм от това, че общувам с хора, които се занимават с изкуство. Имам своята среда, това, което ми липсваше в Германия. Там се занимавах с ресторантьорство и по цял ден си говорех с колегите кой какво сготвил, какво ще има в менюто - неща, които не ме вълнуват. Знаех, че това не е нивото ми", сподели актьорът.

Той се завръща в България за сериала "Недадените". В петък е софийската премиера на постановката на Пламен Марков "Измяна" от Пинтър на Варненския драматичен театър и продуцентска къща "Артишок". След премиерата във Варна софиянци ще се насладят на прекрасната игра на актьорите Димитър Баненкин, Веселина Михалкова, Стоян Радев и Стефан Додуров на сцената на Сатиричния театър.

"За мен беше много вълнуващо. Още повече като човек, който не се е занимавал толкова време с театър. Беше страхотно предизвикателство, огромно удоволствие да репетирам, отново да се потопя в атмосферата на театъра", сподели Баненкин.

"Пламен има свой начин да те води. Той има свой начин да те провокира. Знае как да работи с мен, защото ме познава като актьор", казва Димитър, който въпреки успешната си роля в сериала "Недадените" се определя повече като театрален актьор.

"Винаги съм се мислил за такъв и смятам, че истината е в театъра. Макар че в един момент в телевизията усетих невероятен чар, там не можеш да си позволиш това, което правиш в театъра – тези жестове и мимики. В телевизията всичко трябва да е страхотно обрано. В театъра се чувствам се по-свободен. Мога да импровизирам. Мога да покажа повече от себе си".

За Баненкин постановката на Пламен Марков засяга проблема с измяната на идеалите. Въпреки че има изневяра и класически любовен триъгълник, пиесата говори за нещо повече. "99% от авторите биха нарекли пиесата "Изневяра", а Харолд Пинтер я нарича "Измяна". Това е измяна на идеалите. Двама приятели, които са много време заедно с една жена между тях. Литературният агент в мое лице има връзка седем години с жената на приятеля си. Измяна на приятелството, измяна на това, за което са мечтали. Като студенти, като млади издатели, са искали да правят само изкуство, да издават висококачествени книги, без да се съобразяват дали ще имат печалба или не. А в един момент всичко това се разпада и те започват да правят компромиси. Започват да издават литература, която се продава, която знаят, че ще им донесе пари. В това се състои измяната. Тя е към самите нас", казва Баненкин.