Очаква се днес парламентът да гласува новото ръководство на ЦИК. Комисията най-вероятно ще поеме изпълнителният директор на "Института за модерна политика" Ивилина Алексиева, подкрепена от няколко граждански организации, както и от БСП, прогнозира "Стандарт". Алексиева е юрист с дългогодишен стаж и е най-обединителната фигура от гражданските организации, коментираха депутати.
ГЕРБ също предложиха кандидатура за председател на ЦИК - доц. Маргарита Златарева, която ще бъде гласувана в ръководството, но като вице на Алексиева. Зам.-председател ще стане и предложената от "Атака" Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще остане Севинч Солакова, номинирана от ДПС.

Освен двете кандидатури за председател, БСП и ГЕРБ ще влязат във втора фаза на спора за броя на членовете. Депутатите на Бойко Борисов искат шест места, а от левицата смятат, че им се полагат пет. Накрая те решиха да оставят на президента Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ, да реши спора. Но той отказа да участва в междупартийната битка.

Сблъсъкът в парламента за ръководството на ЦИК ще бъде повече протоколен, коментираха неофициално депутати от всички партии. От комисията пък свикват днес последното си заседание.