Държавна опера-Пловдив гостува днес в Стара Загора. Тя ще представи пред старозагорската публика два спектакъла „Дългата коледна вечеря“ по едноименната пиеса на Торнтън Уайлдър и музика на Вивалди и „Жени в ре минор“ по музика на Бах. Това става ясно от програмата на 53-ото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ).
 „Дългата коледна вечеря“ е балет-размисъл за преходността на живота, за суетните и безполезните дела, с които запълваме скъпоценните минути, часове и години от престоя си на Земята. Постановката проследява деветдесет години от живота на аристократично семейство, минаващи в поредица от коледни вечери. Празник след празник съдбите на хората се разтварят в забрава като пеперуди еднодневки, без да оставят нищо след себе си. Ярката, гротескна хореография по музика на Вивалди успява да достигне до сърцето на всеки зрител, посочват организаторите.
Второто произведение „Жени в ре минор” е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Раду Поклитару разказва трагична история за едно несъществуващо женско приятелство, което служи само като извинение за разгръщането на необичайно сложни многофигурни композиции и пронизителни дуетни фрагменти, допълват те.
Стара Загора е столица на операта и балета до 9 декември. Финал на тазгодишното издание ще постави Софийската опера със спектакъла „Валкюра”, чиято режисура е на Пламен Карталов.