Имаме финансов министър, който лъже, предлага българската земеделска земя на нищожна цена, на всичко отгоре част от нея ще се продава с компенсаторни бонове. Това каза пред журналисти председателят ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов във връзка с продажбата на земеделска земя от Държавния поземлен фонд.
Йорданов коментира, че Асен Василев е обвинил президента Румен Радев, че се бил подвел по фалшиви новини, след което представи пред журналистите становището на Министерството на земеделието като част от официалната кореспонденция с Министерството на финансите. Писмото е от 10 ноември тази година. В него се посочва, че през 2025 г. прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните, е в размер на 340 млн. лева. 
Онези милиони, за които той твърдеше, че никога не са предвиждани да влязат в бюджета. За тази стойност, при допускане на продажбата чрез търг на земи от Държавния поземлен фонд, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хиляди декара, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд, отбеляза Йорданов и добави, че това означава продажба на цена от 485 лв. на декар, при цена на свободния пазар от 2800 лева. Това, ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от NBA, заяви депутатът. 
Тошко Йорданов посочи, че в края на октомври посолството на САЩ в България посреща най-голямата търговска и инвестиционна делегация, в която имало огромен брой американски фирми в сектора на земеделието. Той посочи, че в Украйна, по същата схема, три американски фирми притежават 30 процента от обработваемата земеделска земя. Асен Василев е излъгал всички – вас, нас, и това го има в официален документ, каза депутатът. 
По-рано днес с декларация по темата излязоха от ПГ "Възраждане" .