Пожарникари от Шумен и служители на сектор „Специализирани оперативни дейности” при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) във Варна участваха в учение на железопътната гара в Каспичан, където бе разиграна ситуация при която има химическо замърсяване и разлив на дизелово гориво след възникнала авария по време на разтоварване на цистерна. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 
При учението бяха проиграни действия, след получаване на сигнал за разлив на дизел и авария на жп цистерна, по време на която има и пострадали служители на БДЖ. „Инцидентът” бе част от планирано пожаро-техническо учение, а целта бе да се провери координацията и взаимодействието между екипите на Единната спасителна система на територията на областта. Под ръководството на РДПБЗН- Шумен и съгласно плана за защита при бедствия и аварии, в частта за действия при промишлени аварии и катастрофи с изпускане на токсични вещества, нагледно бяха демонстрирани какви са действията, които огнеборците и спасителните екипи предприемат при такъв инцидент, уточняват от пресцентъра на ОДМВР - Шумен. 
Учението, съгласно изготвения план, премина успешно. В хода му въведохме допълнителни събития, които да усложнят обстановката, за да могат да се изчистят всички детайли и координацията на екипите, които работят на терен, отбелязва директорът на РДПБЗН - Шумен комисар Иван Иванов, цитиран от пресцентъра на полицията в областния град.  
Освен пожарникари, в учението участваха и служители на ОДМВР и Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен, на БЧК, БДЖ, доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Каспичан и други, допълват от пресцентъра на полицията.
Подобно учение - за действие на институциите при катастрофа между автобус и цистерна с опасен товар, се проведе край Смядово и през ноември 2022 г.