Светлините на коледната елха във Видин ще светнат на 1 декември. Тържеството за запалване на светлините ще бъде на централния площад „Бдинци“ пред сградата на общината от 17:30 часа, каза за БТА директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Емилия Николова.
Тя разказа, че в програмата ще участват ученици от училището по изкуствата „Св. Св. Кирил и Методий“. Малчуганите от детска градина „Славейче“ ще цитират коледни стихове, за да извикат Дядо Коледа и Снежанка. Дългоочакваните гости ще зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха.
Кулминацията на тържеството е празничната заря. Вече повече от седмица тече подготовката и поставянето на коледната украса по пешеходната част на Видин, на капиите, на по-големите улици, на кръговите кръстовища. Красиви светещи елементи създават настроение и на най-посещаваните места в града. Приказната атмосфера на площад "Бдинци" и тази година ще създадат хилядите коледни светлини, светещите фигурки, къщата и шейната на Дядо Коледа, каза още Николова.
Коледният базар също започва в първия ден на последния месец на годината. В него се включват местни производители на ръчно изработени продукти и търговци. От пекарната ще се носи ухание на прясно изпечени гевречета и сладкиши, ще се предлага вкусна храна и греяно вино, допълни директорът.