Видимо има официална кореспонденция за продажба на държавни обработваеми земи, заяви Станислав Балабанов в декларация от името на ПГ на „Има такъв народ“ и прочете част от становище на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, изпратено до министъра на финансите Асен Василев, относно приходната част на бюджета на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за 2025 г.
"По отношение на посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г. обръщам внимание на следното, казва Кирил Вътев, прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове, посочени в предложената рамка за бюджета на МЗХ за 2025 г. е в размер на 340 млн. лева. За тази стойност при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен бон за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компесаторни записи и жилищни компесаторни записи ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хиляди дка, което представлява една пета от наличния държавен поземлен фонд", каза Балабанов.
Той коментира, че министърът на финансите е информирал на брифинг българската общественост, че такава държавна земя никога не е обсъждано да бъде продавана и няма да бъде продавана. В нито един вариант на бюджета такава вноска не е фигурирала и в прогноза, намерение или план за следващите години също нямаме такава вноска, цитира още той. „Нямаме, ама имаме“, коментира Балабанов. "Видимо има официална кореспонденция по случая и видимо в бюджета са заложени приходи от продажба на една пета от държавни обработваеми земи през 2025 г.", заяви той. 
Балабанов отбеляза, че в края на октомври посолството на САЩ е посрещнало най-голямата американска търговска и инвестиционна делегация, посетила България през последните години, като в нея е имало значителен брой американски фирми в сектор „Земеделие“. Той попита защо Асен Василев решава да продаде една пета от държавния поземлен фонд, това свързано ли е с това посещение и съгласувана ли е тази продажба с посолството. Подобни механизми на придобиване на права на използване или продажба бяха използвани в Украйна, където три големи американски компании владеят около 30 процента от обработваемата земя на Украйна, отбеляза Балабанов. Не стига, че Асен Василев иска да я продава, а ще я продава и евтино, за без пари, по-скоро за компенсаторки, коментира още депутатът от ИТН.
От политическата сила поискаха по най-бързия начин отговорните институции – МЗХ, МФ и ДАНС, да изпратят пълната кореспонденция между Асен Василев и Кирил Вътев. Искаме да видим тази кореспонденция и да разберем всъщност защо Асен Василев иска да продава българската земя, посочи Балабанов.
Той се обърна към колегите си от ГЕРБ и ДПС с въпрос дали ще участват в продажбата на българска земя. За чия изгода продължавате да крепите този финансов министър, попита още депутатът от ИТН. България не е за продан, заяви Станислав Балабанов.