Неправителствената организация „Енерджи“ във Варна работи от една година, като във възрастовата група от 5 до 7 години е подпомогнала около 400 украински деца да бъдат записани в детски градини и ясли. Това каза за БТА Невена Филева, представител на организацията. Тя участва във Варна в работна среща между работодатели и украински бежанци в подкрепа на инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“.
Филева уточни, че „Енерджи“ работи на две смени с няколко групи за по три месеца. Помагаме на малките да влязат в детската градина и да разбират другарчетата си, обясни активистката. 
По думите ѝ втората фаза, по която работи неправителствената организация, е за деца, които вече са приобщени към българската образователна система от първи до 7 клас. Те са се записали или ние сме ги записали в българско училище, а при нас учат български език, пишем домашни и ги подготвяме за входни и изходни нива, разказа тя. 
Организацията подготвя и специални групи, в които подпомага децата, които са в седми клас и им предстоят матури по български и математика.
Отделно „Енерджи“ има и групи с психолог и логопед, а центърът на организацията е отворен за всяко украински, а и не само дете, предвид конфликтите в Близкия изток, допълни Филева.
Тя разказа още, сферата на работа на организацията е основно в образованието. И уточни, че работят с лица, които вече са тръгнали по пътя на интеграцията и са заявили своето желание да бъдат включени в учебния процес под една или друга форма, или вече са част от него.