Благодарение на обичта и ентусиазма на сливенци, заразили българите в цялата страна, Старият бряст в центъра на града спечели надпреварата за Европейско дърво на годината, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

Тази вечер от името на община Сливен, номинирала хилядолетното дърво за участие в конкурса "Дърво с корен", наградата получи кметът на Сливен Кольо Милев. Церемонията се състоя в Европейския парламент в Брюксел, а специално участие в нея взе Ансамбълът за народни песни и танци "Сливен".

Старият бряст пребори конкурнцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия и спечели с 77 526 гласа. На второ място се нареди Дивата круша в Гьодьольо (Унгария) с 36 925 гласа, а на трето място остана Дъбът на Вибицки в Бендомин (Полша) с 16 768 гласа.

Дървото е на около 1100 години и е от вида Ulmus campestris (полски бряст). Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5.65 метра, а височината му достига 10 метра. На централния площад в Брюксел срещу сградата на общината пяха и танцуваха сливенските момичета и момчета от АНПТ "Сливен", които пътуваха за церемонията. Символът на Сливен - Старият бряст, спомен от легенда за вековна гора по тези места, извървя пътя до европейския конкурс, спечелвайки миналата година националното състезание "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Община Сливен организира кампания "Гласувай и подкрепи", в която се включиха всички художествени състави в града, ученически групи и читалищни колективи. Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около вековния бряст, до който е построена сградата на общинската администрация. Старият бряст оживя в ученически рисунки на възпитаници на Държавната художествена гимназия "Димитър Добрович". Със свои творби, подредени в изложба на открито около ствола на вековното дърво, участваха над 230 ученици и деца от детските градини в Сливен, както и от школите по изкуства.

Старият бряст мобилизира гласовете и на народните представители в българския парламент. Община Сливен представи кампанията за "Европейско дърво на годината" в сградата на Народното събрание и чрез депутатите призова всички области в страната да подкрепят конкурса.

Доброволци от ученическия Младежки съвет, от Центъра за кариерно развитие и от сливенските гимназии излизаха на няколко места в центъра на града с преносими компютри и помагаха на всеки, който иска да гласува.