В Стара Загора днес се проведе четвъртото издание на форума "Социален диалог за обществени политики: Нов енергиен микс - към изпълнението на Териториалните планове за справедлив преход". 
"Област Стара Загора е възможно най-засегнатата и изложена на предизвикателствата по осъществяване на т.нар. енергиен преход", каза по време на откриването областният управител Ива Радева. Тя посочи, че областта в момента е една от най-развитите в България - икономически и социално. Това се дължи до голяма степен на сектор енергетика, заяви Радева и допълни, че е време "да започне да се говори в конкретика и да бъде представен ясен план за действие" за този преход. Според областния управител на този етап има липса на обществено достъпна информация и това създава страх и несигурност у хората и предизвиква някаква съпротива за неговата реализация.
По време на срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева каза пред присъстващите, че енергийната сигурност е най-важният въпрос, но модернизацията на енергетиката и трансформацията в енергетиката нямат алтернативи и трябва да се извършат.
"Стара Загора е развита област и трябва да остане така. Именно това е ролята на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Нашата основна цел е развитието на регионите и балансираната регионална политика. Без това да привилегирова или да води до дискредитиране на един или друг сектор", заяви Бонева. Тя посочи още, че Териториалните планове за справедлив преход са един елемент от мозайката, която трябва да подредим като държава - с ясна енергийна стратегия и ясен интегриран план за енергетика и климат, и яснота по отношение на икономическата диверсификация.
Ангелина Бонева допълни, че не трябва да си затваряме очите пред някои процеси, които ще се случат и доколкото е възможно в тези процеси да се възползваме от европейската солидарност и от европейските пари. Според заместник-министъра през последните месеци по време на дебати е казвано‚ че тези европейски пари се опитват да откупят някакъв компромис от наша страна, но заяви, че на първо място е националният интерес, въпросът е да го формулираме и да имаме консенсус.
"Тръгваме от две много радикални позиции. Едната е много ориентирана към климата и екологичните теми, които несъмнено са важни. И другата, насочена към традициите ни, към добивната индустрия. За да запазим всичко, както е било, и от двете страни трябва да се търсят подходи към това, което се случва", коментира тя. Според Бонева комплексът "Марица-изток" може да остане сърцето на икономиката, въпросът е да се модернизира, така че да влезе в новите реалности.
Фокусът на днешната среща беше насочен върху това как се изпълняват тези териториални планове в регионите, където те са одобрени, защото България е единствената страна членка на ЕС, която няма одобрени планове, припомни изпълнителният директор на Агенция за региoнално икономическо развитие-Стара Загора Румяна Грозева.