Младият български съвременен артист Дейвид Тадесе представя първата си самостоятелна изложба в културно пространство „Бобина“. Експозицията е озаглавена „Разпад“ и обединява над 20 творби. Тя може да бъде разгледана от 5 до 12 декември, съобщават организаторите.
От галерията отбелязват, че творбите на младия автор се занимават с темите за неминуемото нарушаване на целостта и реда и възможното преподреждане на елементите. „Авторът експериментира както с различни техники и формати, така и с разнородни източници на вдъхновение – от класическите изобразителни похвати до африканските племенни украси и символи“, допълват оттам.
Подборът и подредбата на работите е дело на кураторките на проекта Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева. Изложбата е част от усилията на културно пространство „Бобина“ да насърчава млади артисти и да подпомага развитието на артистичните микрообщности в София, като им предоставя терен и поводи за срещи, допълват още организаторите.
Дейвид Тадесе е завършил графика в НУИИ „Илия Петров“ и специалност "Живопис" в Националната художествена академия, където следва и магистратура. В момента работи с изключително разнообразни материали – акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло.        Биляна Токмакчиева завършва бакалавърска степен по живопис в НХА, като преди това има двоен бакалавър по Политически науки и международни отношения и Бизнес стратегия от Американския университет в Благоевград. Тъй като вярва, че за да достигне до нови открития, артистът трябва свободно да играе и експериментира с материали и техники, основава The Artist at Play – общност, която да стимулира младите артисти да излязат от зоната си на комфорт.
Бояна Райчева е артист, куратор и маркетинг специалист. В момента следва специалност Живопис в НХА, като има и бакалавър по Международни отношения и политически науки от Университета в Малмьо, Швеция. Водена от желанието си да помага на млади и талантливи артисти да се изявяват, става част от общността The Artist at Play.
/ВСР