Украйна ще трябва да плаща своите доставки на газ на високи цени от 1 април и се намира в трудна ситуация, тъй като ЕС няма да може да и окаже помощ преди края на годината, обясни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

ЕС е предвидила системи, позволяващи обръщане на потока в газопроводите и на Украйна може да се доставя газ през Словакия, но това ще е невъзможно в близко бъдеще, предупреди комисарят на пресконференция заедно с украинският министър на енергетиката Юри Продан след съвещание в Брюксел. Предвидено е да се проведе съвещание със словашките власти следващата седмица и може да бъде подписано споразумение в края на април", обяви той. След това трябва да се направи обръщане на посоката на потока и системата може да стане готова за действие преди края на годината", счита той.

Следователно новите украински власти ги чакат тежки времена, тъй като от 1 април, те ще трябва да плащат своите доставки на газ на цена 378 долара за 1 000 куб. м. докато сега цената бе 270 долара. "Газпром" реши да прекрати отстъпката, която бе предоставена на Киев, каза Продан и добави, че цената може да стигне и 500 долара в зависимост от пазара. Възможно е и спиране на доставките, тъй като Украйна не е уредила всичките си плащания и дължи близо 2 млрд. долара на Газпром. Гюнтер Йотингер, който увери в началото на март, че ЕС ще помогне на Украйна да уреди своя дълг за газа, сега се въздържа да поднови този ангажимент. Тогава Барозу заяви, че не става и дума ЕС да плаща дължимите на Газпром неплатени суми. ЕС е предвидил финансова помощ от 11 млрд. евро за Украйна, но отпускането на тези средства зависи от споразумение с МВФ.