Надзорният съвет на Здравната каса не е решил какво да прави с около 137 млн. лв. Това стана ясно от изказването на директора на касата д-р Румяна Тодорова на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.
„56 млн. лв. са резервът на НЗОК за неотложни и непредвидени дейности. За други плащания – параграф 8 са 80 млн. лв. Грубо, за общо около 137 млн. лв. Надзорният съвет все още не е решил дали те предварително да бъдат разпределени. За пръв път касата е без буфер. До 6 - 7 месеца това може да бъде направено”, каза още д-р Тодорова. Тя посочи, че НЗОК си сътрудничи с „Медицински одит” и се правят проверки.

Годината е изключително трудна за НЗОК и нашето съзнание е, че трябва да се справим,  заяви още д-р Румяна Тодорова. "Методика за плащане и остойностяване не е приета от Надзорния съвет. Тя е свързана с бюджетите на лечебните заведения. Всичко друго, разписано в закона, е направено. Правилата за бюджетите са факт. Още утре ще ги качим на сайта. Ние даваме един, условно казан лимит, получен аритметично", каза председателят на Здравната каса.

Самата Тодорова признава, че тази цифра едва ли ще удовлетвори когото и да било. Корекцията е направена с новите дейности, които влизат и изяждат от бюджетите на съществуващите дейности, обясни тя.

„Не знаем дали пациентът е в болница или не. Гледаме на него като на ЕГН. В момента работим върху най-бързия начин за идентификация на пациента – чрез личната му карта. Личната карта е временен вариант”, добави д-р Тодорова.

„Заварих изоставената интегрирана система. Колегите казват, че не работи. Тя работи, но не е актуализирана. Идеята е да я съживим. Имаме средства, не е трудно. Няма контроли за IT въздействие – 36 хил. изследвания и прегледи са направени на лежащи в болница. Не може едновременно да си в болница и да се правят изследвания като извънболнична помощ”, допълни Румяна Тодорова.