Настъпващата пролет се усеща с пълна сила. През тази година астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо настъпва на 20 март в 18:57 часа българско време.

В България се отбелязва като ден на пролетта.

Астрономическата дата на идването на пролетта е в различни дни през годината. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

В първия пролетен ден времето тази година ще бъде малко по-хладно заради силен вятър. През страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността от северозапад на изток-югоизток временно ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°. През деня над страната ще бъде ветровито – ще духа умерен, в Дунавската равнина временно до силен запад-северозападен вятър, който през нощта срещу петък почти ще стихне. Ще бъде слънчево с временно увеличение на облачността след обяд, главно над Източна България. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София 15°.