Русия ще построи мост от Крим до южната част на Русия, по който ще могат да преминават влакове и автомобили. Това съобщи руският президент Владимир Путин, като потвърди, че планираният от дълго време проект ще бъде изпълнен след присъединяването на полуострова към Русия.

С този мост Русия ще може да превозва пътници и товари директно до Крим, без да преминава през континенталната част на Украйна. В момента има само един ферибот за хора и автомобили през широкия 4,5 км Керченски пролив.

Министърът на транспорта Максим Соколов оцени стойността на проекта на най-малко 50 млрд. рубли (1,4 млрд. долара), а срокът за изпълнението му ще бъде поне 3 години и половина. Соколов каза, че се проучват възможностите за построяване на жп тунел под морското дъно, където има "сложни геоложки и хидроложки условия".

Говорител на руската жп компания заяви, че "компанията е готова да вземе участие в разработването на проекта".

Проектът бе одобрен през декември между Русия и предишното украинско правителство на сваления сега президент Виктор Янукович.

Мост между кримския град Керч и полуостров Таман в региона на Краснодар в Русия се предвижда в продължение на десетилетия след края на съветската ера. Германия започва строеж през 1943 г., когато Крим е под окупацията на нацистите. Съветските власти по-късно завършват моста, но той е разрушен преди края на Втората световна война.