Великобритания е поела категоричен ангажимент да се спазват основните фундаменти на европейския свободен пазар и на правото на свободно движение на европейските граждани.

Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев в Лондон с британския вицепремиер Ник Клег, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Имаме пълно разбиране, добро и партньорско отношение и очакваме, в светлината на това разбирателство, много скоро и малкото останали проблеми да бъдат решени", заяви президентът пред български журналисти в британската столица.

Държавният глава приветства инициативата между институциите на двете страни да бъде съгласуван механизъм за разрешаване на проблемите в случай, че бъдат констатирани предпоставки и доказателства за източване на британската социална система. Планира се страни по механизма да бъдат британското Министерство на труда и пенсиите и българските министерства на труда и социалната политика и на финансите. "Такива данни и факти обаче няма", категоричен беше президентът. Общо е разбирането, че българите във Великобритания са добре образовани, адаптивни, интегрирани и допринасят за социалната система и за развитието на британската икономика", допълни Росен Плевнелиев.