Наказателното преследване срещу Али Юзеиров у нас е стопирано заради поискано от него белгийско поданство, информира окръжният прокурор на Шумен Диан Долапчиев.

По думите на Долапчиев той е поискал политическо убежище в Белгия с мотив целенасочени действия срещу него от властите в България. Искането му е отхвърлено, след което Али Юзеиров започва обжалване. Юзеиров и семейството му пребивават в Белгия от 2011 г., като неуточненият му статут е основна пречка за предявяване на обвинение.

Братът на Али Юзеиров - Юзеир Юзеиров, който също е обвинен за проповядване на омраза на религиозна основа и опит за създаване на политическа организация на религиозна основа при неуспешния им опит да основат партия "Отоман" в Шумен, е с определена мярка "подписка".

Окръжният прокурор на Шумен представи още отчет на дейността на Шуменската окръжна прокуратура през 2013 г. "На едно от първите места сме по разследване на данъчни престъпления", съобщи той и допълни, че натовареността на прокурорите през миналата година в ШОП е била над средната за страната.

"През 2013 г. се утвърдиха положителните тенденции от предходната година по повишаване на резултатността по противодействие на престъпността", обобщи окръжният прокурор.