Ябълковият оцет е ферментирал сок от смачкани ябълки. Богат е на пектин, витамини В1, В2, В6, биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина и витамин С.

Също съдържа и малки количества натрий, фосфор, калий, калций, желязо и магнезий и значителни оцетна и лимонена киселина.

Използва се самостоятелно или в комбинация с мед за слаби кости (остеопороза ), загуба на тегло, болки в краката, стомашно разстройство, болки в гърлото, високо кръвно налягане, артрит.

Благодарение на активните вещества, които съдържа, оцетът помага за изчистване на токсините, стимулира умствената дейност, забавя процеса на стареене, регулира кръвното налягане, понижава нивата на холестерола и се бори с инфекциите.

Ябълковият оцет може да се използва локално върху кожата при акне, като тонер или за успокояване на слънчево изгаряне, ухапвания от насекоми, както и за предотвратяване на пърхот.

Друго възможно негово приложение е за баня на външните полови органи при вагинални инфекции.

При овкусяването на ястия, оцетът се използва като ароматизатор и вкусовоподобряващ фактор.

Жените често прибягват до консумацията му, с цел отслабване, тъй като се отразява върху метаболизирането на хранителните вещества.

Изследванията показват, че ябълковият оцет може да намали нивата на кръвната захар, след хранене, което от своя страна повлиява благоприятно върху диабетните заболявания.

Консумацията на ябълков оцет с медицинска цел и в краткосрочен план (не се има предвид използването му за овкусител) е безопасна.

Дългосрочният и несъобразен прием обаче може да доведе до понижаване на калиевите нива в организма.

Противопоказен е приемът на инсулин и ябълков оцет, тъй като има риск от прекалено ниски стойности на калия.