Десетчленна международна група учени от различни области, от Хърватия, Сърбия, Италия, Финландия и Македония започнаха вчера сложни операции за разкриване на голямата тайна за гроба на Александър Македонски край гробницата над село Църнилище в община Свети Никола, Централна Македония, съобщава "Утрински весник".

С техника, която струва 600 000 евро, повече от час вчера групата учени засичаха и най-малкия шум в подземието на гробницата, издигната над котловината Овче поле.

"Тук сме, за да направим всичко, за да потвърдим или отречем това дали именно на тази територия има гроб на кралската династия на Александър Македонски. Това е наша свята задача, тъй като по отношение на истината за това къде е гробът на големия пълководец съществуват много оспорвани хипотези. Лично смятам, че гробът на Александър е именно тук ", заяви Домагой Николич от Хърватия. Нарекоха го "съвременният Индиана Джоунс" след изявлението му, че най-вероятно е открил гроба на Александър Македонски, пише скопският вестник.

Докато екипът експерти работеше на терена със специалната техника, петдесетината присъстващи журналисти и любопитни граждани бяха помолени да изключат мобилните си телефони и да не говорят със силен глас. "Това е необходимо, за да регистрираме всеки шум, който идва от вътрешността на гробницата", заяви Слободан Миздрак от Белградския университет. От вчера в района започнаха археологично-акустични и електромагнитни изследвания, като според Миздрак ще бъдат използвани неинвазивни методи, пише скопският вестник.

Вестник "Вечер" пише на същата тема в информация, озаглавена "В близост до Свети Никола има енергия с невероятна лечебна сила". Какво богатство крие Овче поле трябва да установят група учени, които от вчера започнаха да изследвания в непосредствена близост до Свети Никола. Първите резултати от тричасовото изследване показаха, че в тази част от Македония има "енергия, която се равнява на 22 килохерца и която е еднаква с местата, които имат лечебна сила", пише изданието.

По всичко личи, че Александър Македонски е погребан в Свети Николе, а не в Александрия, в Египет, както погрешно разправят цял куп платени от българската пропаганда антични писатели, коментира в присъщия си стил българският историк проф. Божидар Димитров пред агенция "Фокус".
Желая им грандиозен успех най-накрая да открият истинското място на гроба на Александър Македонски и да го погребат с тържествени почести някъде в центъра на Скопие – най-добре под паметника на Александър Македонски, допълни проф. Димитров.