Действията на МВР не са самоцелни. Това каза главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод трагичния инцидент в Лясковец, при който един полицай загина, а трима други бяха ранени.

Лазаров обясни, че действията на МВР се извършват след разрешение от съда.

По повод инцидента в Лясковец той поясни, че лицето се е барикадирало, било е въоръжено с огнестрелно оръжие, намирало се е в неадекватно психично състояние, излагало е на риск живота си или на другите.

„Изпратил съм предложението на ръководителите на ГД „Национална полиция”, Специализирания отряд за борба с тероризма за отношение, Института по психология. От 24 февруари до 7 март 2014 г. са планирани занятия по тактическа подготовка съгласно тематичен план на служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Занятията са имали планове”, подчерта главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„Разработени са два способа, които са тренирани със специални планове от целия оперативен състав на Специализирания отряд за борба с тероризма за конкретната операция. Във връзка с изпълнение на резолюция на главния секретар на МВР е организирана и проведена работна среща, на която са поставени задачи. Имаме изготвен психологически портрет от 2012 г., когато не е реализирана операцията. Изготвен е нов психологически портрет. Прието е, че е нецелесъобразно с него да се установява предварителен контакт и водене на преговори, дори за спечелване на време. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел минимизиране на възможността за ответна реакция”, каза Лазаров.

Обсъдено е и е взето решение за провеждане на специална операция с участието на екип на Специализирания отряд за борба с тероризма и Института по психология. „Сформиран е щаб и е изготвен план за провеждане на операцията от 13 март. Има организационен план, подписан от главния секретар, за участие на съответните структури на МВР, има и заповед на главния секретар. Има тактически план и заповед от командира на Специализирания отряд за борба с тероризма”, каза главният секретар.

"Операцията в Лясковец е провалена. На 7 март служителите на ОД МВР Велико Търново са предоставили видео и скици на жилището на Петко Петков на служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма. По необясними засега причини на 13 март – в деня преди провеждане на операцията двама служители на ОД МВР Велико Търново са направили заснемане на къщата на Петко Петков”, обясни Лазаров.

"Без да е съгласувано от директор на ГД „Национална полиция, от командира на отряда, от директора на ОД МВР двама служители на дирекцията отиват и заснемат жилището на Петков. Същият ги забелязва и се скрива в къщата си. Цивилният служител на ОД МВР дава камера, с която униформеният да заснеме къщата на Петков Петков. Той влиза и снима вратата, по указание на т.нар цивилен оперативен служител звъни на врата, да търси и вика Петков, в същото време снима. Необясними действия. Той се връща и предоставя камерата на цивилния служител”, заяви Светлозар Лазаров.
„Не е разпореждано повторно заснемане на къщата. Това са фриволни действия”, каза той.

По думите му Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата и униформени служители.

„Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР. Не знам тези хора по каква мотивация и причини са направили това повторно заснемане, защо са установили контакт с униформени служители и ред други действия. Единият се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини”, обясни Лазаров.

„Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици”, каза още Светлозар Лазаров.

Петков е очаквал подобни действия от страна на полицията.