Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че на срещата на страните от Г-7 идната седмица трябва да бъде обсъдено изключване за постоянно на Русия от Г-8, ако предприеме нови действия за дестабилизиране на Украйна.

Американският президент Барак Обама призова за среща на върха на Г-7 без настоящия председател на Г-8 Русия в рамките на срещата на върха по ядрената безопасност в Хага в понеделник и вторник.

"Мисля, че е важно да продължим заедно с нашите съюзници и партньори и мисля, че трябва да обсъдим дали да изключим за постоянно Русия от Г-8, ако бъдат предприети допълнителни стъпки", каза Камерън пред парламента. "Това е срещата, която ще имаме в понеделник, и мисля, че това е правилният начин на действие".

Камерън отговори на въпроси на лидера на лейбъристите Ед Милибанд в рядко обсъждане на външната политика на редовното седмично изслушване на премиера в долната камара на британския парламент. Той заяви, че всяко действие на Русия извън Крим, в Източна Украйна, трябва да доведе до "най-строгите възможни" икономически и дипломатически санкции.

Камерън посочи, че Великобритания е била една от първите страни, които са се оттеглили от подготовката за срещата на върха на Г-8, планирана за юни в руския черноморски курорт Сочи. Той заяви, че ще поиска допълнителни санкции на ЕС на срещата в Брюксел утре след налагането на забрана за издаване на визи и замразяване на активи в понеделник на официални руски и кримски представители.

Вчера Великобритания съобщи, че спира всякакво военно сътрудничество с Русия и замразява лицензите за износ на военни материали.