Решението на САЩ да затворят сирийското дипломатическо представителство на територията си означава, че Вашингтон фактически се отказва от ролята си на посредник за политическо решение в Сирия, съобщи руското външно министерство.

"Нашите американски партньори сами се лишават от ролята си на посредници в процеса на политическо уреждане на конфликта в Сирия и доброволно или не помагат на сирийската радикална опозиция, в редиците на която се бият терористи, свързани с "Ал-Кайда", съобщи руското външно министерство, цитирано от Интерфакс.

Американското правителство затвори сирийското посолство и консулствата в САЩ и поиска от служителите им да напуснат американската територия заради "жестокостите", извършвани в последните три години от режима в Дамаск.

"Решението на американската страна може само да предизвика безпокойство и разочарование. То противоречи на подписаните преди това споразумения между Москва и Вашингтон да работят заедно за мирен изход от сирийската криза въз основа на комюникето от Женева от 30 юни 2012 г.", допълни министерството. Миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Москва и Вашингтон да възобновят преговорите в Женева между сирийския режим и въоръжената опозиция във връзка с третата годишнина от началото на конфликта в Сирия.