Огромна пукнатина от покрива до земята зее в пловдивското спортно училище “Васил Левски”. Процепът е толкова голям, че може да се пъхне предмет, установи репортерска проверка. Школото, прославило България с шампиони като Стефка Костадинова и Милен Добрев, от есента е държавна собственост. В него се обучават 600 бъдещи спортисти.

Лично шефът на ДНСК Николай Христов го даде за пример като едно от най-опасните. Сградата има пропуквания и пропадания на работещата фуга между двата корпуса по цялата височина. Разликата в нивата е 1 см. Стълбището пък е отцепено от основната сграда с процеп от 0,5 см. Христов даде пример и с още едно пловдивско школо - “Св. Седмочисленици”, където има изоставен от години строеж, предвиден за кухненски блок.

Няма опасност за децата, категорична е шефката на спортното училище в Пловдив Илияна Данчева. Тя твърди, че учебният процес върви нормално, а много скоро щял да започне ремонт на сградата. “Направени са необходимите обследвания и са отпуснати 1 млн. лв. за реконструкцията. Обявена е обществена поръчка и се чака да бъде избрана фирма изпълнител”, каза директорката. Откакто училището станало държавно през септември 2013 г., министър Мариана Георгиева идвала няколко пъти и уверила, че ще направи всичко необходимо за обезопасяването му. “Не разбирам защо се вдига такъв шум”, учудена е Данчева.

ДНСК откри нарушения във всяко четвърто училище или ОДЗ

Проверки на ДНСК в 3606 училища и детски градини откриха 903 нарушения. Това сочат резултатите от огледа на сградите в цялата страна през февруари, обявени вчера от шефа на ДНСК Николай Христов. Излиза, че във всяко четвърто училище или ОДЗ е установено нарушение.

Проверени са общежития и детски центрове. Всички обекти са държавни, но предстои строителни инспектори да влязат и в частни школа и градини. Обследването на сградите беше разпоредено от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов.
Най-често констатираните повреди са пукнатини по стените и плочите, пропадания и провисвания на козирки или плочи, както и течове заради нарушена хидроизолация на покривите. В някои случаи не са били дадени документи за извършени преустройства и строителни книжа.

За всички случаи, когато са нарушени изисквания на ЗУТ, са изпратени писма до кметовете.Те по закон имали задължения да вземат мерки по обезопасяване на сградите. Кметовете издават заповед за отстраняване на тези нередности и ако се налага, затварят опасните сгради или ограничават достъпа до тях, обясниха експертите.

Нарушения са открити в спортното училище “Васил Левски” в Пловдив, в 12-о СОУ “Цар Иван Асен II” в София, както и във френската гимназия в столицата, където се отворила фугата между двете сгради на училището.

По-късно вчера министър Данов и шефът на ДНСК са уверили столичния кмет Йорданка Фандъкова, че в града няма опасни детски градини и училища. Те са заявили, че няма нужда от затваряне на учебни заведения. Сградите, за които са установени проблеми, ще бъдат вкарани в ремонтната програма на общината. От 2009 г. досега кметството е инвестирало над 103 млн. лв. в детски градини и училища и е дало 24,5 млн. лв. за ремонти.