Овощни дръвчета с големината на бонзай са един от хитовете на Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари  „Цветна пролет“, която се провежда от 19 до 23 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив.

Декоративните череши, ябълки, кайсии, круши, праскови и нектарини служат за украса на дома, но плодовете могат да се ядат, твърдят производителите от разсадник „Елит“ в Петрич. Те обясняват, че пъпки се облъчват с гама-лъчи и така растенията остават „джуджета“, както известните японски миниатюрни дръвчета. Фирмата предлага  и разсад за екзотични плодове, сред които  е китайският шизандра. Той прилича на червено грозде, има вкус на киви,  мирише на лимон и е много полезен, твърдят изложителите.

Роза без бодли е изненадата от разсадник в Първенец. Сензация е и цветето, улавящо мухи.
Другият хит на „Цветна пролет 2014“ са магнолиите. Разсад за тях е подготвен от градински център „Декор цвет“, а екземпляри с различна големина може да се видят на още няколко щанда.

Интерес привлича и електронният соларен уред за прогонване на подземни гризачи, който предпазва градината. В грижата за нея помагат комплексните торове „Флорина“, направени само от натурални съставки без вредни химикали. Те са екологично чисти и осигуряват  растителна защита, без да замърсяват плодовете и зеленчуците. Действат на клетъчно ниво и помагат за бързото възстановяване на увредени растения.

Със своите новости „Цветна пролет 2014“ отново радва любителите градинари и специалистите в областта на озеленяването и ландшафтния дизайн с модерни продукти и идеи за украса на дома, офиса, вилата, заведения и хотели.

В изложението участват 30 български фирми - производители и търговци на традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти, дървесни видове, овошки, семена, разсад и луковици, градински инструменти и оборудване, препарати за растителна защита и торове. В последните години стават все по-разнообразни колекциите от  саксии и керамични съдове, аксесоари и сувенири, дървени изделия, допълващи цветните акценти в интериора.

Голямата атракция тази година е Националният конкурс за аранжиране на цветя, който за първи път напуска столицата и се организира в Пловдив  по инициатива на неговия организатор – посолството на Нидерландия у нас. В надпреварата 20 елитни флористи трябва да  подготвят маса за официален прием, като акцентират на лалето, затова темата е „Тюлип мания“. Старт ще даде посланикът на Нидерландия у нас Том ван Оорсхот в 13.30 ч. на 20 март. Холандски специалист ще изнесе лекция за  тенденциите в пазара на цветя.

Конкурсът  ще  демонстрира новости във флористиката пред многобройната публика на проявите,  свързани със семейството, свободното време, хобито и модата, които продължават до 23 март  в Международен панаир Пловдив. Това са Международната изложба „Природа, Лов, Риболов“ и Изложбата на общините (19-23 март), Eвропейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, презентиращ  облекло, обувки, трикотаж, изделия за дома (20-23 март), Италианският фестивал на красотата и прическата - международно изложение за фризьорство, козметика, грим, парфюмерия (21-23 март) и киноложките изложби (22-23 март).
Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 14 часа. Билетът за всички изложения струва 2 лв., а за ученици, пенсионери и инвалиди – един лев.