Послание за внимание към сърдечносъдовото здраве и профилактика бе отправено преди премиерата на спектакъла „Приказка за вълшебната флейта“ в Държавна опера – Русе в Световния ден на сърцето, който се отбелязва всяка година на 29 септември. Така Русе стана един от 7-те градове у нас, където вчера и днес се провеждат инициативи на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) за деня на сърцето.

Спектакълът, който съчетава музика, танц, разказ, видео е с режисьор Пламен Бейков, директор на Русенската опера. Той даде думата на проф. Добрин Василев, който ръководи работна група в ДКБ. „Целта на международни инициативи като днешната е да обърнем внимание на здравето на сърдечносъдовата система, на профилактиката и придържането към здравословен начин на живот. Тази година мотото е "Използвай сърцето си, за да знаеш" - или влагай енергията си в знания, а оттам и в по-добро качество на живота“, каза той. В залата имаше много деца, към които посланието беше да пазят сърцето си здраво и да се грижат за него, защото то е „двигателят на живота“. Важно е децата и учениците да получават здравно образование, за да знаят как да живеят по-дълго и по-добре.

Спектакълът "Приказка за вълшебната флейта" се реализира с финансовата помощ на Община Русе и е с вход свободен за зрителите.