Няма основания да се говори дори за наченки на сценарий за референдум в България. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира изреченото от лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", озаглавено: "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!".

В него лидерът на столетницата защитава позицията на България за референдума в Крим и прави паралели с Кърджали.

"В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдум от рода на Крим, няма дори наченки на такива настроения.

Тук съм категоричен и бих призовал лидерите на политическите сили - парламентарни и извънпарламентарни, в това число и президента, да не се разгръщат необосновано и безотговорно хипотези за това какво би станало, ако има референдум, защото в България условия за референдум няма", отсече той.

Според него говоренето за референдум е неправилно, а причината за това е, че в България, колкото и да е отричан и оспорван, най-ценният продукт на прехода е етническият модел, който балансира два принципа, смята той.

"Първият е абсолютно, безусловно приемане на принципа за териториалната цялост на държавата, а вторият е постигане на баланса на етнорелигиозните различия на базата на институции на международни договори, които гарантират равноправието, правата и свободите на всички български граждани в това число и на тези, които принадлежат на едно или друго малцинство", обоснова се Местан.

Според него това трябва да е и позицията на България спрямо кризата в Украйна.

"Аз не смятам, че трябва да се прави кой знае каква новина от един или друг риторически въпрос, било от лидер на политически сили или от президент. Не искам да драматизирам това", коментира още лидерът на ДПС.

Той добави, че по време на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник, ще призове държавният глава Росен Плевнелиев, както и лидерите на политическите сили да се въздържат от хипотези за референдуми.