Местната коалиция „Съединени за Пловдив“, в която участват „Кауза България“, „Новите лидери“, ВМРО-БНД, Земеделски съюз „Александър Стамболийски, ВОЛЯ , АТАКА и Партия на зелените, регистрира в Общинската избирателна комисия Славчо Атанасов като кандидат за кмет на община Пловдив. Това се съобщава в решение на ОИК, публикувано на сайта на комисията.
Атанасов е кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в  Шумен с чин старши лейтенант. Следва право в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, след това във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Член на Пловдивската адвокатска колегия. Работил е и като училищен психолог. Женен, има една дъщеря. 
Кмет е на район „Тракия“ от 2003 до 2007 година. През октомври 2007 печели местните избори на първи тур с близо 53 процента подкрепа и е избран за кмет на Пловдив. През 2014 и 2017 година е народен представител последователно в 43-ия и 44-ия парламент. Председател на Комисията по култура и медии и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.  
Славчо Атанасов е носител на отличието на Асоциация „Българска книга“ – „Рицар на книгата“  за политик или общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване. Удостоен е и с почетното звание „Следовник на народните будители".