Министър-председателят акад. Николай Денков е сред зрителите на новия филм на проф. Георги Дюлгеров – „Записки по едно предателство“. Филмът се представя тази вечер в Дома на киното, а утре – 29 септември, ще бъде в програмите на кината из цялата страна. На 30 септември Дюлгеров празнува своята 80-годишнина.
Преди да влезе в салона, премиерът отговаря на въпроси на медии, свързани с актуални политически събития.
„Девет години минаха, откакто в този салон показах предишния си филм „Буферна зона“. Ето, слава Богу, правя този, който е моя отколешна мечта“, каза Георги Дюлгеров преди прожекцията. „Още през 1975 година бях започнал да правя един филм – „Да отвориш рана“ по сценария на Боян Папазов, за Априлското въстание. Тогава не стана, сега се случи...“, каза още режисьорът.
Освен част от екипа на филма, в салона на Дома на киното присъстваха негови колеги режисьори, актьори, студенти, граждани.
„Записки по едно предателство“ е екранизация на „Записките“ на Захарий Стоянов, и разказва историята за предателството и убийството на Георги Бенковски. 
Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател да заснеме историята на Бенковски по книгата на Захарий Стоянов. Първият опит, озаглавен „Да отвориш рана“, пропада през 1975 г. само месец преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим. 
И в първата концепция на филма, и в сегашната, ключов герой е големият български актьор Ивайло Христов, в ролята на дядо Вълю, предателя на Бенковски.
Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.
/ДД