Ще слушаме с интерес вашите предложения и проблеми, за да се опитаме да стимулираме стопанската активност и създаването на работни места, което е номер едно в нашите приоритети. Това заяви във Видин премиерът Пламен Орешарски на среща с бизнеса и в обръщение към тях.

Той е в дунавския град заедно с всички министри на заседание на МС. Решихме да направим няколко изнесени заседания на МС в различни градове на страната - започваме с Видин и заради непрестижното последно място, което той заема не само у нас, но и сред регионите в ЕС, посочи министър-председателят.

Северозападният регион заема специално място в работата ни, за да успеем и да се постараем поне да смекчим някои асиметрии в неговото развитие от последните десетки години, бих казал. Държавата би могла целево да подпомогне един или друг регион, но това няма да промени мястото му в класацията, която заема. Истинският обрат може да дойде, ако насърчим инвестициите – частни или чужди и се открият нови работни места, повтори премиерът. Основните ни усилия са в няколко направления - намаляване на административните тежести, облекчаване на процедурите, подобряване на бизнес средата, отбеляза Орешарски. В момента сме идентифицирали над 100 административни режима, които са в процес на отменяне или на силно смекчаване. В процес на подготовка сме и ще се стараем да свалим поне още 100. Не е без значение и регулярното разплащане към бизнеса от страна на държавата, подчерта Орешарски. В средата на миналата година размера на невърнатото ДДС беше към 700 млн. лв., успяхме да намалим сумата до 240 млн. лв. Тази година е първата от 5-6 г. насам, в която на практика започваме "на чисто"- нямаме невърнато ДДС, заяви премиерът. Ако бяхме продължили тази практика с около 700 млн. лв. невърнато ДДС фискалната ситуация у нас щеше да бъде повече от добра, каза той.

Ще ускорим и работата по еврофондовете, имаме известни добри резултати, но тази година ни е още по-важна, посочи премиерът. Ще трябва да стартираме и нови програми - сложна задача, с която смятам ще се справим. Само за тази година имаме да усвоим към 1 млрд. 800 млн. евро, което е сериозна задача пред централните власти. За около 8 месеца успяхме да повишим степента, в която да разплатим средствата по еврофондовете. Всичко направено досега, всъщност, е само едно начало - на фона на лошата стопанска конюнктура не само у нас, но и в Европа, дори не ми се иска да споменавам и за другите кризи, приключи деловото си изложение Орешарски и прикани представителите на предприемачите да зададат своите въпроси към него и министрите му.