Втора самостоятелна изложба представи тази вечер 12-годишният Александър от Перник. Момчето, което изчезна миналата година и беше издирвано повече от седмица от редица институции и доброволци, показа пред близки и познати 24 свои творби.
Експозицията бе открита във фоайето на Минната дирекция в присъствието на семейството на момчето, областният управител Людмил Веселинов и секретаря на Община Перник Мартин Жлябинков. Сред присъстващите бяха още спасителят на момчето Веселин Георгиев и бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.
"Вече имах възможността да видя картина на Сашко, която ми той ми подари. За мен най-важното и вдъхновяващото е, че той е жив е здрав, развива се и твори", каза Демерджиев. Той допълни, че приказката, започнала с намирането на детето, не е приключила.
Областният управител на Перник, който по професия е художник, също оцени високо картините:
"За мен това са едни изключително любопитни творби, които показват един особен свят на Сашко, изпълнен със странни метафизични образи и намигвания към природата и отделните й елементи, които могат да бъдат доловени в една абстрактна картина. Веселинов коментира, че в рисунките всеки би видял нещо, каращо го да се замисли над преживяното от Сашко.
Картините на момчето са нови и са рисувани през последните десет месеца. Бащата на детето Александър Цветанов коментира, че по този начин то изразява вътрешния си свят. Платната се открояват с интересни образи и фигури наподобяващи животни, човешки силуети и природни елементи.
Една рисунка отнема средно между половин и един час, за да бъде нарисувана от Сашко. Месец след намирането си детето се е върнало само към четките и боите.