Италиански учени разкриха защо политиците лъжат толкова добре. Причината е, че успяват сами да се убедят в собствената си правота, дори когато се разминават с истината, пише в. "Дейли мейл".

Политиците по-лесно убеждават другите хора в правотата си, когато не се притесняват от неистината. Екипът на Ана Галеоти от университета в Източен Пиемонт дава за примери Бил Клинтън, който излъга за връзката си с Моника Люински, и Ричард Никсън, който отричаше всичко за аферата Уотъргейт.

Тези американски президенти застанаха пред камерите и се обявиха за невинни. Защото просто бяха повярвали в това, което им бе изгодно, въпреки драстичните разминавания с истината. В цитираните случаи държавните глави прибягнаха до самоизмама, изтъква Ана Галеоти.

Според нея всеки човек има свой "детектор на лъжата", който го издава, когато казва откровени неистини. Но е много трудно да се разкрие човек, който лъже, без да го осъзнава, или искрено вярва в лъжите си.

Галеоти дава за пример и случая с бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той имаше сексуална връзка с малолетната танцьорка Руби, въпреки че пламенно я отричаше.

"Политиците не само лъжат убедително, но са уверени, че казват истината, дори и след като е доказано, че я спестяват. Явлението е много по-често срещано в политиката, отколкото в другите обществени сфери", твърди Галеоти.

"Самоизмамата е нещо като мотивирана ирационалност", коментира д-р Галеоти. "Тя е изкуството да вярваш в подобието на истината. Колкото по-убеден е политикът, толкова по-лесно убеждава иостаналите.

В това отношение в много от случаите най-успешните политици са тези, които най-силно са развили изкуството на самоизмамата", казва още тя.