Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, заедно с министрите на правосъдието доц. д-р Атанас Славов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, се срещна с българската общност във Вашингтон. Събитието се проведе в Посолството на Република България, съобщиха от Дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерството на външните работи. 
Мария Габриел ръководи българската правителствена делегация, която ще вземе участие във Втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ на 25 септември.
В срещата с българската общност взеха участие и заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и на иновациите и растежа д-р Георги Ангелов. 
Домакин на събитието бе посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.
Той благодари на вицепремиера и българската делегация за срещата и изтъкна значението на продължаването на стратегическия диалог България-САЩ.  
"Бих искала да подчертая, че само 4 месеца след съставянето на това правителство ще има втора сесия на стратегически диалог със САЩ. За мен и всички мои колеги това партньорство е един от приоритетите ни", заяви вицепремиерът Мария Габриел.
Тя посочи, че целта на диалога е да има конкретни стъпки за укрепване на стратегическото партньорство в ключови области като правосъдната реформа, върховенството на закона и борбата с корупцията, ефективното противодействие на дезинформацията, сътрудничеството в областта  на отбраната, икономиката и енергетиката. 
"България има потенциал за лидерство в областта на иновациите. Темата ще бъде един от акцентите в диалога със САЩ, защото дава положителни перспективи за развитие на талантите и в двете страни", заяви Мария Габриел. 
Вицепремиерът подчерта, че правителството работи в екип за постигането на поставените цели. Мария Габриел апелира към присъстващите да се включват при формирането на политики и вземането на решения като подчерта, че разчита на техния опит, идеи и критично мислене.