Гюлшен Садула, собственик на къща за гости, е кандидатът за кмет на община Кърджали от политическата партия „Национално движение за права и свободи“ (НДПС). Садула бе представена пред медиите в областния град от лидера на партията Гюнер Тахир, заедно с още четирима кандидати за общински кметове от три области на страната.
„Впечатление сигурно ви прави, че повечето кандидати днес тук пред вас са жени. Аз винаги съм казвал, не само от уважение към жените, че ако някъде искаме да направим успешна политика, то трябва да заложим на жени“, каза Гюнер Тахир и даде пример с общините Крумовград и Момчилград, които по думите му се развиват добре и чиито кметове, въпреки че са от друга партия, са жени.
Гюлшен Садула е вдовица, с едно дете. По образование е висшист, икономист. Като най-наболели проблеми тя открои въведената зона за почасово паркиране, високите наеми на търговските обекти, размера на местните данъци и такси. Садула допълни, че на фона на лошата пътна инфраструктура и проблема с бездомните кучета, това ще бъдат приоритетните задачи за решаване, ако бъде избрана за кмет.
Целта, към която ще се стремят от партията в Кърджали е спечелването на две хиляди гласа. „Чета в пресата, че ДПС разполагат с около 16 хиляди гласа по принцип и всички останали партии – 14 хиляди гласа, т.е. ние искаме да спечелим разликата от две хиляди гласа, а знаете, че разлика от две хил. гласа на втори тур автоматично става разлика от четири хил. гласа между единия и другия кандидат“, обясни Гюнер Тахир и припомни участието на партията на местните избори преди 24 години, когато кандидатът за кмет на ДПС Расим Муса губи на втория тур изборите от независимия Румен Димитров.
„Това за 34 години демокрация в Кърджали стана за един единствен път, благодарение на НДПС, на нашия кандидат тогава и на работата на нашите активисти“, каза още Гюнер Тахир.
Освен в Кърджали, от партията издигат кандидати за кмет на община в областта още в Ардино – домакинята Гюлджан Емурла и Кирково – политзатворника, сега занимаващ се с превози, Исмаил Муса.
Кандидатът на НДПС за кмет на друга областна община – Хасково, също е жена. Това е преводачът Исмам Местанова. Завършила техникум по обществено хранене в Хасково, тя има специализация в института за чуждестранни студенти при  Софийския университет „Св. Климент Охридски". Съпруга, майка и баба.
Наред с инфраструктурните проблеми, Исмам Местанова открои проблем с адресната регистрация на живеещи в чужбина собственици на имоти в община Хасково и последващата невъзможност да пресъставят издадените в чужбина актове за раждане на децата им. 
Не на последно място, пред медиите в Кърджали бе представен и кандидатът за кмет на община Асеновград, родом от чернооченското село Комунига. Това е Фикрет Шабанов – бивш народен представител от ДПС. "Това, което ме накара да приема, е да се опитаме по някакъв начин да пречупим този партийно-олигархичен модел", каза Фикрет Шабанов. Той засегна темата за купуването на гласове и законодателството, позволяващо на един адрес да се регистрират 200-300 души. "Тези пропуски тенденциозно са вкарани в съответните закони", каза Шабанов.
На предстоящите местни избори на 29 октомври НДПС се явява в 21 области на страната и с кандидати за кметове и за съветници в 63 общини, в три от които – в коалиция. 
„Нашите очаквания са да спечелим три общини в Северна България и две в Южна България, но кои – ще ги разберете по време на предизборната кампания“, каза Тахир и допълни, че имат три общини, в които бивши кандидати на „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ или Народна партия „Свобода и достойнство“ на предстоящите избори са кандидати от НДПС.