По време на събитие, което се проведе на открито в крепостта, културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ отбеляза с концерт на Софийската опера 10 години от откриването си, а Софийската опера откри новия си сезон с този концерт.  
„Днес се събираме на това свещено място, за да ознаменуваме няколко годишнини“, посочи директорът на Историческия музей в Самоков доктор Веселин Хаджиангелов. 
Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид".
Директорът на градския исторически музей каза, че църквата на крепостта, също обновена от десет години, е приела да пренощуват мощите на свети Иван Рилски при пренасянето им от Велико Търново до Рилския манастир. По думите на Хаджиангелов самият презвитер Йоан е участвал в процеса по пренасяне на мощите. „Тогавашния презвитер Йоан от село Белчин организира жителите на селото буквално за няколко дни да изградят една малка средновековна църква върху руините на по-ранните християнски църкви, които са били съборени на това място“, разказа директорът по време на събитието. 
Той каза, че днешната постановка на Софийската опера връща зрителите над 1080 години назад.
Директорът отчете, че за тези десет години, откакто е открит комплексът „Цари Мали град“, са преминали близо два милиона туристи. 
Д-р Хаджиангелов припомни, че през лятото започна реставрация и на западната страна на крепостта. В края на събитието той посочи, че на 30 септември на място отново ще има концерт - на дует "Кордоба".