Индийски IT специалист открил сателитна снимка на голям самолет, който летял ниско над Андаманските острови на 8 март, деня, в който изчезна Боинг 777 на малайзийските авиолинии.

IT анализаторът Ануп Мадхав Йегина разглеждал множество снимки, направени от сателита QB02 в последните дни, когато попаднал на снимка на голям самолет, летящ много ниско над Андаманските острови на 8 март. Той смята, че това е Боинг 777 на малайзийските авиолинии.

29-годишният специалист качил "откритието си" заедно с малък текст на сайта на Си Ен Ен и то вече е разгледано и коментирано от над 16 000 души.

Но компанията Mapbox, която предоставя сателитни снимки за широката публика, за да помогне в издирването на изчезналия самолет, съобщи, че снимката се основава на стари данни. Британският вестник "Дейли мейл" пък информира, че студент от тайвански университет открил сателитна снимка, която показала изчезналия Боинг 777 в небето над джунгла. За момента нейната автентичност не може да бъде потвърдена, а запечатаният на нея регион все още е неизвестен.

Но снимката на самолета над джунгла потвърждава по-ранни твърдения на малайзийски селяни, които видели изчезналата машина да лети над североизточната част на страната по времето, когато се смята, че е направила обратен завой.