Велико Търново е домакин на научно-практическа конференция „Независимостта като ценност“, организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно с Великотърновската адвокатура, съобщи за БТА адвокат Йордан Цветанов.
Участниците в конференцията ще дискутират независимостта като ценност в исторически аспект, както и в ракурса, обхващащ разделението на властите. Форумът е посветен на 115 години от обявяването на Независимостта на България и ще бъде открит официално на 23 септември, от 10:45 в музея „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново.
Историческите аспекти на независимостта ще бъдат разгледани от проф. Милко Палангурски – дългогодишен изследовател на юрисдикцията в новата българска история. Конституционният съдия проф. Атанас Семов ще представи своя поглед за независимостта на институциите и единството на нацията. В следобедните панели ще се включи Борислав Белазелков - съдия от Върховния касационен съд, по темата за състоянието на независимостта и съдебната власт. Адвокатът Валя Гигова ще говори за независимостта на адвокатурата.
В началото на форума Веселка Коева, председател на Великотърновската адвокатска колегия, ще дари на Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет, знаме, на което от едната страна е изписан символът на Висшия адвокатски съвет, а от другата – член 134 от Конституцията, с който е конституирана българската адвокатура, посочи Йордан Цветанов. Знамето е било осветено от Великотърновския митрополит Григорий по време на честванията, посветени на Независимостта в църквата „Св. 40 мъченици“. Сто и двайсет представители на адвокатски колегии от цялата страна ще участват в конференцията.
Очаква се гости на форума да бъдат кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев, председателят на Окръжния съд във Велико Търново Теодорина Димитрова, председателят на Административния съд Йорданка Матева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и други представители на институции.