В Плевен с тържествен ритуал и поднасяне на цветя бяха отбелязани 115 години от обявяване на Независимостта на България. 
Центърът на тържествата в града по традиция беше пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов" пред Драматично-кукления театър "Иван Радоев". Началото на празника бе поставено с изпълнениe на общинския хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева.
"Живеем във взаимосвързан свят, свят със своите многобройни предизвикателства – пандемия, войни, кризи от икономическо, финансово, политическо естество. В този многополюсен свят малка шестмилионна България е илюзия да си мисли, че може да има сто процента независима външна политика. Такава нямат дори великите сили, защото са длъжни да се съобразяват с модерните предизвикателства на времето“, каза в словото си по повод празника кметът на община Плевен Георг Спартански.
Той подчерта, че историята трябва да се знае, а фактите да не се фалшифицират и да се поднасят без политически конюнктурни изкривявания. 
"Трябва бързо да разчистим буренясалата и трънлива пътечка на националното съгласие и да намерим тези решения, които нашите политици да презентират по достоен и категоричен начин на общата европейска маса, където се вземат решенията. Без да имаме национално самочувствие и достойнство, нямаме общ път напред, няма да постигнем националния идеал, завещан ни от Левски за "чиста и свята република с демократско управление", добави още плевенският кмет. 
След тържественото поднасяне на венци и цветя празникът продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.
Посветен на годишнината от Независимостта на България е и съвместният концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" и Ансамбъла за народни песни и танци "Пазарджик". Той е озаглавен "Кръстопът на приятелството" и ще започне утре вечер в 19:30 ч. в парка на Регионалния исторически музей. На сцената ще излязат близо 100 музиканти, певци и танцьори.