В Деня на независимостта изпълнения на фолклорен клуб „Омая“ и приятели омаяха търговищенци и гостите на града. Празничната програма, организирана от клуба и с подкрепата на Община Търговище, се разгърна в обновения Източен парк в областния град.
Организаторите бяха подготвили разнообразна фолклорна програма, в която своя талант показаха самодейци, певчески и танцови групи от региона. Помислено беше за забавленията на хора от различни възрасти и с различни интереси. Обособен бе кът за занимания за деца. Те можеха да се включат в групови аеробни занимания по зумба с инструктора Зорница Златева от спортен клуб „Киарра“ . Детското утро на Грета Неделчева -  актриса от Драматичния театър в Търговище, въвлече десетки деца в различни занимания. В творчески кът млади таланти рисуваха на тема „България – моята Родина“ или „Празник с ОМАЯ“.   
В „Празник с Омая“ , за да въвлекат търговищенци в света на българския фолклор, се включиха северняшкият народен певец Петър Кирилов, фолклорна фомация „Цветница“ при сдружение „Цветница“ в Попово, танцов клуб „Българевци“ към НЧ „Народен будител-1940“, Българево, от община Каварна и певчески групи „Пъстра китка“,„Китчица“ и "Дует Мустафови" към НЧ „Пробуда-1928“ в търговищкото село Кралево, група за автентични капански песни "Капанки" при НЧ "Искра 1893" от село Паламарца, група "Капанци " при АИФ "Капанци ", НЧ "Възраждане 1924" в Попово, Павлина Недялкова  - НЧ" Възраждане 1924" и други от Поповско.  Приятелите на "Омая" бяха в Търговище, за да отпразнуват заедно третия рожден ден на клуба.
„Нека имаме повече такива празници! Колко хубаво е да сме заедно!“, каза в приветствието си кметът на Търговище Дарин Димитров. 
В празничния 22 септември представители на читалища от община Търговище бяха подредили кулинарна изложба с традиционни ястия под наслов „Гозбата на Търговище“. За да опитат от ястията и тестените изделия се наредиха и малки, и големи. 
 Паркът се огласи от българска музика, разноцветни носии от различни фолклорни области изпъстриха пространството, а поздравления за Деня на независимостта на България осмисляха празника.