Многолюдно шествие премина по улиците на Велико Търново в чест на 115 години от обявяване на Независимостта на България.
Тържественият ден започна с литургия в храма „Свети 40 мъченици“, Великотърновският митрополит Григорий поръси знамената на Националния военен университет и на други институции. Пред гостите беше прочетен Манифестът, с който преди 115 години княз Фердинанд провъзгласява българската независимост.
На крепостта „Царевец“ с военен ритуал беше издигнато националното знаме. В словото си заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова подчерта, че преди 115 години България прогласява своята независимост като европейска държава.
Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза в своето слово, че днес 115 години по-късно е кощунство да си говорим на „наши“ и „ваши“, на фоби и фили, да се разделяме на променени и неособено променени. Кощунство е след 115 години, след цялата държавническа традиция, която имаме, да се примиряваме за това, че „сглобка“ управлява.
Кметът Даниел Панов отбеляза, че днешната поука от историята е водачите на нацията да работят и да се борят за националните каузи с приемственост, традиция и обединение. Тържествен благослов отслужи Великотърновският митрополит Григорий.
Участниците в тържеството поднесоха цветя и венци пред паметника – пирамида, мястото, където за втори път пред великотърновското гражданство княз Фердинанд и министрите от кабинета на Александър Малинов са прочели Манифеста, провъзгласяващ независимостта на България.
По-късно шествието се отправи по улица „Независимост“ към центъра на града. В него се включиха много граждани, представители на институции и политически партии. Сред тях бяха областният управител Ивайло Здравков, директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Димитър Машов, началникът на НВУ“Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, заместник ректорът на Великотърновския университет проф. Вихрен Бузов, евродепутатите Цветелина Пенкова и Ангел Джамбазки, председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев. В шествието участваха народните представители от Великотърновския избирателен район, съпредседателят на ПП“Продължаваме промяната“ Кирил Петков, както и лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Тържественото шествие беше посрещнато от участниците в 16-ия фестивал на военните духови оркестри, които представиха своята програма пред великотърновското гражданство. Тържественият ден продължава с изпълнения на детски състави на откритата сцена в центъра на Велико Търново. От 17:00 часа ще се състои фолклорен концерт с Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, който ще прерасне в голямо търновско хоро.
В 19:00 часа на площада пред Царевец започват строеви хватки с оръжие на представителната част на НВУ“Васил Левски“, а половин час по-късно започва тържествената заря проверка, в която се очаква да се включат председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната генерал Емил Ефтимов. Денят ще завърши с празнични илюминации и Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“.