Перник отбеляза 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от общинската администрация.
Десетки перничани се събраха пред паметника на Кракра Пернишки, за да почетат историческата дата.
Венци и цветя бяха положени от кмета на община Перник Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов, председателят на Общинския съвет Денислав Захариев, общински съветници, политически партии, граждански организации.
"С акта за независимостта е защитено националното ни достойнство. Датата 22 септември е символ на гордост, нагледен урок за политическо мъжество на държавници, които с воля и мъдрост защитиха българския интерес. И това бе дело изцяло на български политици, на истински политици", заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той допълни, че днес, 115 години по-късно, наш дълг е да постигаме резултати, с които да се гордеят потомците.
Областният управител Людмил Веселинов заяви в словото си, че датата 22 септември ни напомня за уникалната история на България, за борбата, саможертвата, упоритостта и дългогодишните усилия на нашите предци.
"На този важен ден ние се събираме, за да отбележим не само историческите събития, които формират нацията ни, но и за да изразим нашата солидарност и подкрепа към всички, които търпят бурните времена на днешния свят", каза още Веселинов. Той добави, че нашата история ни учи, че свободата и независимостта се налага да бъдат отвоювани, защитавани и подкрепяни винаги, когато те са застрашени.
По повод празника танцьорите, певиците и музикантите от Ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост" и духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов поздравиха перничани с кратка музикално-фолклорна програма.
Денят на независимостта на България е обявен за официален празник с решение на 38-ото Народно събрание от 10 септември 1998 г., показва справка на отдел "Справочна" на БТА. На този ден се отбелязва годишнината от обявяването (1908 г.), в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново (днeс Велико Търново) от княз Фердинанд на независимостта на Княжество България, като по този начин е отхвърлена нейната васална зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878). България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".