С общоградско тържество Разград чества 115 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията по случай годишнината от това паметно събитие се състоя на площад "Независимост". Мястото е свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Тук, на площада се е намирал тогавашният Дом на община Разград.
От неговия балкон лично кметът на града Йордан Рашев тържествено прочита пред събралите се разградчани Манифеста за обявяването на Независимостта. Сто и петнадесет години по-късно словата от историческия документ прозвучаха отново пред присъстващите на площада в изпълнение на младия специалист в Регионалния исторически музей в Разград Павел Русев.
В тържественото си слово директорът на музея Таня Тодорова посочи, че обявяването на Независимостта е един от малкото примери за безкръвен и мирен акт в нашата нова история в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Едно значимо постижение на тогавашните ни политически елити в страната и безспорен успех на младата българска дипломация.
„Предците ни са вярвали във възкресението на българската държавност, защото са знаели, че народ без държава и памет за нейното минало не заслужава бъдеще. Нашият Разград с неговата древна история е доказателство за това. Следвайки поуките на миналото ние, съвременните разградчани залагаме на бъдещето и инвестираме в нашите деца“, каза в празничното си приветствие изпълняващият длъжността кмет на общината Добрин Добрев. 
В Деня на Независимостта възпитаници на детската танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград засадиха смърч в градинката пред Общинския културен център на площад „Независимост“. Танцьорите от детската формация обещаха да се грижат за него, за да е здраво и високо. Преди да засадят своето персонално дърво малките танцьори поднесоха празничен поздрав със свои изпълнения. 
За да отдадат почит към непреходното дело на предците, на площада бяха дошли ръководството на общината, представители на държавни и културни институции, на политически и обществени организации, граждани.