С тържествен военен ритуал Община Свищов и 55-ти Инженерен полк - Белене честваха Деня на Независимостта на България. Пред паметника на Свободата в открития обновен парк на крайдунавския град се състоя ритуал по поднасяне на венци и цветя в чест на борците, защитили интересите и независимостта на България.
Официалната част започна със слово на директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който подчерта значимостта на датата 22 септември 1908 година за историята на България. 
Независимостта изисква честност и достойнство в мисли, чувства и дела. Независимостта ни приближава към нашите национални идеали, но за нейното реално постигане са необходими и лични идеали, необходима е непримиримост към всичко, което ги подкопава и руши, каза Маринов. 22 септември е денят, който ни дава основание да потърсим отвъд обезверената безнадеждност на настоящето воля да ни има- силни и независими българи, допълни той.
Почит отдадоха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, командирът на 55-и Инженерен полк - Белене Полковник Петко Петков, проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия „Димитър А. Ценов”.
Венци и цветя бяха поднесени от представители на общинското ръководство, редица образователни, културни, социални институции, партии, организации и граждани. Прозвуча и националният химн.
След приключването на тържественото честване пред храм "Света Троица" бе раздаден благотворителен обяд за хора в неравностойно социално положение. Храната, подготвена от Домашен социален патронаж, бе осветена от отец Михаил.
Празничният ден ще продължи тази вечер с програмата на "Свищовски лозници" с концерта "Обич и Песен" на централен площад "Алеко" в града.