Със зрелищен огнен спектакъл ще бъде открита реставрираната северна стена на Ямболската средновековна крепост в градския парк на 23 септември. Мим-формацията "ЖАР Театър" е посветила специално своята постановка "1373. Ода за защитниците на крепостта". Спектакълът пресъздава продължителната обсада на укреплението, съобщиха от пресцентъра на местната управа.
Средновековната крепостна стена е обявена за паметник от национално значение. Десетилетия наред обаче бе обрасла в растителност и засипана с боклуци. Възстановяването ѝ започна преди малко повече от година с почистване, а впоследствие с надзиждане на стената и кръглата кула, монтиране на художествено осветление. В инициативата на Общината се включиха дарители със средства и десетки доброволци. Проектът за реставрация и консервация също е дарение - от архитект Милена Каменова.
Според историци Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Превзета е след кръвопролитна обсада през 1373 г., когато в крепостта се разпространява епидемия.
"Самата крепост в момента, в който е била построена, е била оградена и от трите страни с река Тунджа. Тя е построена вероятно някъде във втората половина на X век и е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол, археологът д-р Стефан Бакърджиев.
През втората половина на XIV век крепостта е била фамилно владение на Шишмановци. Намирала се е на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север, както и черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад.