Тази вечер започнаха Дните на Свиленград преди празника на града - 5 октомври, съобщиха от общинския пресцентър. Програмата е наситена с културни прояви за различни възрасти и интереси. Част от празника са и многобройни спортни мероприятия.
Афишът започна с откриването на деветото издание на Национален пленер "Нарисувани усещания" в Арт - галерията. Десет художници – местни и гостуващи, ще претворят върху платна своите възприятия за Свиленград и района.
Ще се състои и традиционният "Фестивал в куфар" с театрални, музикални и литературни изяви. В Общинската библиотека ще бъде представена книгата на родения тук проф. Александър Текелиев "Словесни синкопи". 
Граничният общински център е включен в "Шеста национална въздушна обиколка на България" - съвместна проява с Фондация "Български ВВС". Авиаторите ще кацнат на летището между с. Мустрак и с. Райкова могила. Предвидена е среща-разговор с ученици и разходка из небето над Сакар.
Мобилната изложба "110 години от Одринската епопея и българската бойна авиация" също е част от програмата. Любителите на стари градски песни отново ще имат възможност да слушат изпълнения от жанра на Седмия национален фестивал "С песен от свила – минаха години".
В навечерието на празника на града е концертът на дует "Ритон" - юбилейното шоу "Приказката продължава".
Денят на Свиленград ще започне с традиционната тържествена литургия и ще продлъжи с Ден на отворените врати на общинската библиотека, ученически крос и традиционното поклонение на връх "Шейновец" и панихида за загиналите за освобождението на Свиленград.
Пети октомври е празник на града, защото на тази дата през 1912 година на близкия източнородопски връх "Курт кале", днес "Шейновец", е първото сражение от Балканската война. Още същия ден българската армия под командването на генерал Никола Иванов влиза в Свиленград, който тогава е още в пределите на Османската империя, и го освобождава.