Проруски активисти преминаха в офанзива срещу украински министерства в Крим, а Киев съобщи, че министърът на отбраната заминава за полуострова, който фактически е присъединен към Русия.

И. д. министърът на отбраната Игор Тенюх и първият вицепремиер Виталий Ярема заминават днес за Крим, за да "сложат край на ескалацията на конфликта" на полуострова, съобщи украинското правителство, без да уточнява дали посещението е част от споразумение с Москва или със сепаратистките власти в Крим.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов веднага обяви от Москва, че няма да бъде позволено на министрите да влязат на полуострова. Вчера президентът Владимир Путин подписа със сепаратистките власти на полуострова исторически договор за присъединяването му към Русия. Той веднага беше осъден от световните лидери, а и. д. президентът на Украйна Олександър Турчинов сравни действията на Москва с тези на нацистка Германия.

Макар руският институционален Блицкриг на практика завърши с утвърждаването на присъединяването от Конституционния съд, а това на двете камари на руския парламент не буди никакво съмнение, много практически проблеми все още не са разрешени. Най-неотложният е свързан с украинските военни бази, обсадени от проруски активисти, подозирани, че в действителност са дегизирани руски сили.

Група активисти нахлуха тази сутрин в щаб-квартирата на украинския военноморски флот в Севастопол, съобщи говорителят му Сергей Богданов. "Те са около 200, някои от тях имат качулки. Те не са въоръжени и не беше даден нито един изстрел от наша страна. Офицерите се барикадираха във вътрешността на сградата", заяви говорителят. Няколко часа по-късно репортери на Франс прес съобщиха, че са видели украинските войници да напускат сградата, а руското знаме замени украинското над щаб-квартирата.

Правителството в Крим нареди на военните си да останат в Крим. Вчера при подобна операция загинаха двама души – един военен и един член на проруските сили за самоотбрана. Двама войници бяха ранени в Симферопол, съобщи местната полиция. Това накара властите в Киев да разрешат официално на войниците си, които все още се намират на полуострова, да използват оръжието си за самоотбрана.